Autokoulu Ajatus / Mopo / Opiskeluinfoa
Opiskeluinfoa

HUOM! Ajokorttilaki ja autokouluopiskelun käytännöt muuttuvat 1.7.2018. Allaoleva teksti käsittelee 30.6.2018 asti voimassa olevaa tilannetta. Päivitämme tekstin heti, kun saamme Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta tietoon kaikki lakimuutoksen yksityiskohdat. Siihen asti löydät lisätietoa osoitteesta http://www.ajokortti-info.fi

 

Aloittaminen

Mopokurssin voit lain mukaan aloittaa aikaisintaan puoli vuotta ennen kuin täytät 15 vuotta. Ajo-opetus voidaan aloittaa, kun rikosoikeudellisen vastuun alaikäraja 15 vuotta on täyttynyt. Keväisin pyrimme aloittamaan vuoden ensimmäiset kurssit teoriaopetuksella vielä lumien ollessa maassa, ja ajo-opetus aloitetaan heti kun se on kelistä riippuen turvallisesti mahdollista.

Kurssillemme voit ilmoittautua nettisivujen ilmoittautumislomakkeella, sähköpostitse, soittamalla tai käväisemällä toimistollamme. Käymme läpi teoriatuntien aikataulut sekä autokoulun käyntiin liittyvät käytännön asiat.

1.1.2014 voimaan tulleen Trafin ohjeen mukaan oppilaan tulee kuljettajantutkintoon mennessään todistaa henkilöllisyytensä luotettavasti. Tähän käy joko aiempi ajokortti, voimassaoleva passi tai voimassaoleva henkilökortti. Jos sinulla ei ole mitään edellä mainituista, kannattaa tilata passi tai henkilökortti ajoissa, jotta se on valmiina aikanaan kuljettajantutkintoa varten.

Tervetuloa oppimaan!

m3.jpg
m4.jpg
mopo5.jpg
AM-teoria2015.jpg

 

Mopon ajo-oikeus

Mopokurssimme tähtää mopokortin eli AM-kortin suorittamiseen. Kurssi suoritetaan kaksipyöräisellä mopolla, jolloin ajokorttiin tulee erityisehto 120, joka tarkoittaa, että saat ajaa kaksi- tai kolmipyöräistä mopoa, joko vaihteellista tai automaattivaihteista. Kevyttä nelipyörää eli mopoautoa tai mopomönkijää se ei oikeuta kuljettamaan, vaan tällöin tarvitaan AM-kortti erityisehdolla 121, joka tulee hankkia erikseen. Meillä ei valitettavasti ole kalustoa siihen. 15-vuotiaana voi myös suorittaa traktori- eli T-kortin, jonka voi saada ilman opetusta pelkän itseopiskelun ja teoriakokeen suorittamalla. Ilmoita meille heti mopokurssin alussa, jos olet kiinnostunut T-kortista niin annamme vinkkejä sen suorittamiseksi.

Ajokorttilupahakemus

Pian kurssin alettua sinun tulee laittaa vireille Trafin ajokorttilupahakemusprosessi. Täytä/tarkista meiltä saamasi lupahakemuskaavake ja toimita se Ajovarma Oy:n palvelupisteeseen, jonne suoritat myös ajokorttilupamaksun. Jos sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, tarvitset myös nuorison terveystodistuksen tai lääkärintodistuksen ajokorttia varten. Tarvitset myös 2 passivalokuvaa, ellet ole toimittanut viranomaisille sellaisia lähivuosina passia, ajo- tai henkilökorttia varten. Toimi ajokorttiluvan suhteen napakasti, sillä teoriakokeeseen voit päästä vasta, kun lupahakemuksesi on käsitelty.

Teoriaopetus

Mopokurssiin kuuluu lakisääteisen vähimmäisopetusmäärän mukaisesti 4 mopoilun erikoisteoriatuntia ja 2 risteysajon teoriatuntia. Teoriatunteja on yhteensä siis 6 kpl á 45 minuuttia.

Itseopiskelu

Ajokorttilaki edellyttää vähintään 20 tuntia itseopiskelua, ja meiltä saat siihen kaiken kattavan materiaalin. Tärkein itseopiskeluväline on WEBauto-oppimisympäristö, jonka käyttäjätunnukset kuuluvat kurssimaksuun. WEBautosta löydät opetuksen aikataulut, teoriatunteihin liittyvät perus- ja soveltavat tehtävät sekä myös Netreeni-teoriakoeharjoitteluohjelman. Netissä voit harjoitella 24/7, kun sinulle itsellesi sopii! Pienestä lisämaksusta voit myös halutessasi ostaa painetun oppikirjan.

Ajo-opetus

Mopokurssiimme kuuluu lakisääteisen vähimmäisopetusmäärän mukaisesti 3 ajotuntia á 50 minuuttia. Ajo-opetuksesta vähintään yksi tunti tulee olla mopon käsittelyn harjoittelua ja vähintään kaksi tuntia ajo-opetusta liikenteessä.

Ajo-opetus etenee yksilöllisesti lähtötasosi mukaan. Aluksi harjoittelemme mopon käsittelyä vähäliikenteisellä alueella. Ennen liikenneajo-opetuksen aloittamista tulee käsittelykoetehtävät pystyä suorittamaan hyväksytysti, ja muutenkin mopon käsittelyn tulee sujua siten, että muun liikenteen pariin voidaan siirtyä turvallisuutta vaarantamatta. Ajo-opetuksessa oppilas on itse juridisesti vastuullinen kuljettaja. Ajo-opetustunnin aluksi käydään läpi turvallisuusmääräykset, tunnin aihepiiri ja tarkistetaan ennakkotehtävä.

Vähimmäisopetusmäärä on pieni varsinkin, jos et ole aiemmin ajanut lainkaan mopolla. Tämän takia voit vapaasti hankkia lisämaksusta ylimääräisiä ajotunteja. Ammattitaitoiset opettajamme näkevät heti ensimmäisellä käsittelytunnilla, onko lisäopetukselle tarvetta.

Jotta ajoharjoittelu olisi mahdollisimman turvallista ja miellyttävää, tarjoamme käyttöösi ajovarusteet ylävartalon suojaksi: umpikypärä, ajotakki hartia- ja kyynärsuojilla sekä ajohanskat. Ajovarusteita löytyy kaiken kokoisia välillä XS-2XL, mutta omiakin asiallisia ajovarusteita saat toki käyttää, ovathan ne juuri sinulle sopivimmat.

Kuljettajantutkinto

Mopokurssin päätteeksi pääset suorittamaan kuljettajantutkintoa, joka muodostuu teoriakokeesta ja ajokokeesta. Teoriakokeeseen pääset aikaisintaan 1 kk ennen ajokorttisi ikärajaa, kunhan Trafi on myöntänyt sinulle ajokorttiluvan ja olet saanut lakisääteisen teoriaopetuksen. Teoriakoe suoritetaan A-Katsastuksen tytäryhtiön Ajovarma Oy:n teoriakoepisteessä. Voit varata teoriakokeen Ajovarman nettisivujen kautta osoitteesta www.ajovarma.fi. Lisämaksusta myös autokoulu voi hoitaa teoriakoevarauksen.

Teoriakokeessa sinun tulee vastata 10:een monivalintakysymykseen ja 15:een liikennetilannekuvaan. Monivalintakysymyksissä sallitaan enintään 3 virhettä ja kuvissa enintään 2 virhettä. Kokeen suorittamiseen on aikaa 30 minuuttia. Jos teoriakoe hylätään, uuteen yritykseen pääset aikaisintaan seuraavana päivänä hylätystä kokeesta. Teoriakoe on mahdollista suorittaa ilman aikarajaa, mikäli sinulla on lääkärintodistuksella todettu lukivaikeus tai äidinkielesi on muu kuin suomi tai ruotsi.

Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen pääset suorittamaan käsittelykoetta. Autokoulu hoitaa käsittelykoevarauksen puolestasi. Käsittelykoe suoritetaan Ajovarma Oy:n käsittelykoepisteessä. Kokeeseen on varattu kaikkiaan 15 minuuttia aikaa, ja se muodostuu kolmesta tehtävästä: hidasajo, portit ja hätäjarrutus, jotka kaikki tulee suorittaa hyväksytysti. Hyväksytyn käsittelykokeen ja loppupalautteen jälkeen saat välittömästi paperisen väliaikaisen ajokortin, kunnes muovinen ajokorttisi valmistuu. Ajokortti lähetetään sinulle postitse viimeistään parin-kolmen viikon kuluessa kotiosoitteeseesi. Jos käsittelykoe hylätään, määrää tutkinnon vastaanottaja lisäopetusta harkintansa mukaan 1-5 ajotunnin verran. Tämän lisäksi kustannuksia tulee mopon käytöstä kokeessa sekä Trafin käsittelykoemaksusta.

Toimipisteet

Inkeroinen

Autokoulu Ajatus Inkeroinen
Terholantie 1
46900 INKEROINEN

Puh. 05-317 1100

Toimisto avoinna:
Tiistaisin klo 14-16.30

Kouvola

Autokoulu Ajatus Kouvola
Hallituskatu 8
45100 KOUVOLA

Puh. 0400-317 185

Toimisto avoinna:
Keskiviikkoisin klo 14-16.30

Kotka

Autokoulu Ajatus Kotka
Kymenlaaksonkatu 18
48100 KOTKA

Puh. 050-317 5151

Toimisto avoinna:
Maanantaisin klo 14-16.30

Syötä tähän tietosi, valitse toimipiste sekä kurssi, jolle haluat ilmoittautua.

Etunimi*
Sukunimi*
Sähköposti*
Toimipiste*
Kurssi*
Viesti