Autokoulu Ajatus / Moottoripyörä / Opiskeluinfoa
Opiskeluinfoa

HUOM! Ajokorttilaki ja autokouluopiskelun käytännöt muuttuvat 1.7.2018. Allaoleva teksti käsittelee 30.6.2018 asti voimassa olevaa tilannetta. Päivitämme tekstin heti, kun saamme Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta tietoon kaikki lakimuutoksen yksityiskohdat. Siihen asti löydät lisätietoa osoitteesta http://www.ajokortti-info.fi

 

Aloittaminen

Moottoripyöräkurssin voit lain mukaan aloittaa aikaisintaan puolta vuotta ennen vaadittua ikää. Kurssin suorittamiseen kannattaa varata aikaa 1-2 kuukautta. Keväisin pyrimme aloittamaan vuoden ensimmäiset kurssit teoriaopetuksella vielä lumien ollessa maassa, ja ajo-opetus aloitetaan heti kun se on kelistä riippuen turvallisesti mahdollista.

Kurssillemme voit ilmoittautua nettisivujen ilmoittautumislomakkeella, sähköpostitse, soittamalla tai käväisemällä toimistollamme. Käymme läpi teoriatuntien aikataulut sekä autokoulun käyntiin liittyvät käytännön asiat.

1.1.2014 voimaan tulleen Trafin ohjeen mukaan oppilaan tulee kuljettajantutkintoon mennessään todistaa henkilöllisyytensä luotettavasti. Tähän käy joko aiempi ajokortti, voimassaoleva passi tai voimassaoleva henkilökortti. Jos sinulla ei ole mitään edellä mainituista, kannattaa tilata passi tai henkilökortti ajoissa, jotta se on valmiina aikanaan kuljettajantutkintoa varten.

Tervetuloa oppimaan!

moottoripyora (4).JPG
mp4.jpg
Kone.jpg
mp-asu1.jpg

 

Moottoripyörän ajokorttiluokat

Moottoripyöräkurssimme tähtäävät A-luokan ajokortin suorittamiseen. A-kortit jakautuvat kolmeen ryhmään:

A1-ajokortin eli "piikkikortin", siis kevytmoottoripyöräkortin suorittamiseen vaaditaan 16 vuoden ikä. A1-kortilla saat ajaa moottoripyörää, jonka moottorin iskutilavuus on enintään 125 cm3, enimmäisteho 11 kW sekä teho/painosuhde enintään 0,1 kW/kg

A2-ajokortin eli tehorajoitetun moottoripyöräkortin suorittamiseen vaaditaan 18 vuoden ikä. A2-luokkaan kuuluvat moottoripyörät, joiden enimmäisteho on 35 kW, teho/painosuhde enintään 0,2 kW/kg ja joita ei ole muunnettu ajoneuvosta, jonka teho on yli kaksi kertaa suurempi. Moottorin iskutilavuutta ei ole rajoitettu.

A-ajokortin eli tehorajoittamattoman moottoripyöräkortin suorittamiseen vaaditaan 24 vuoden ikä. A-kortilla saat ajaa minkälaista moottoripyörää tahansa ilman iskutilavuus- tai tehorajoituksia.

A-korttiluokan korotus ylempään luokkaan edellyttää uuden ajokorttilain mukaan lisäkoulutuksen, muttei kuljettajantutkintoa. A1-kortti voidaan korottaa A2-kortiksi, kun se on ollut voimassa 2 vuotta ja ikää on 18 vuotta. Korotus edellyttää 7 tuntia opetusta, josta 2 tuntia on teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta. A2-kortti voidaan korottaa A-kortiksi, kun se on ollut voimassa 2 vuotta ja ikää on 20 vuotta. Korotus edellyttää niin ikään edellä mainitut 7 tuntia opetusta.

Ajokorttilupahakemus

Pian kurssin alettua sinun tulee laittaa vireille Trafin ajokorttilupahakemusprosessi. Täytä/tarkista meiltä saamasi lupahakemuskaavake ja toimita se Ajovarma Oy:n palvelupisteeseen, jonne suoritat myös ajokorttilupamaksun. Jos sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, tarvitset myös nuorison terveystodistuksen tai lääkärintodistuksen ajokorttia varten. Tarvitset myös 2 passivalokuvaa, ellet ole toimittanut viranomaisille sellaisia lähivuosina passia, ajo- tai henkilökorttia varten. Lisämaksusta myös autokoulu voi hoitaa lupahakemuksen viennin. Toimi ajokorttiluvan suhteen napakasti, sillä teoriakokeeseen voit päästä vasta, kun lupahakemuksesi on käsitelty.

Teoriaopetus

Moottoripyöräkurssiin kuuluu lakisääteisen vähimmäisopetusmäärän mukaisesti aina 6 moottoripyöräilyn erikoisteoriatuntia á 45 minuuttia. Jos suoritat A1-korttia, kurssiin kuuluu niiden lisäksi 6 liikenteen yleisteoriatuntia, joten teoriatunteja on yhteensä 12 kpl. Mikäli sinulla on ennestään mopokortti, joka on myönnetty 1.6.2011 jälkeen, liikenteen yleisteoriatunteja on 4 kpl, joten tällöin A1-teoriatunteja on yhteensä 10 kpl.

Itseopiskelu

Ajokorttilaki edellyttää vähintään 20 tuntia itseopiskelua, ja meiltä saat siihen kaiken kattavan materiaalin. Tärkein itseopiskeluväline on WEBauto-oppimisympäristö, jonka käyttäjätunnukset kuuluvat kurssimaksuun. WEBautosta löydät opetuksen aikataulut, teoriatunteihin liittyvät perus- ja soveltavat tehtävät sekä myös Netreeni-teoriakoeharjoitteluohjelman. Netissä voit harjoitella 24/7, kun sinulle itsellesi sopii! Pienestä lisämaksusta voit myös halutessasi ostaa painetun oppikirjan, tunnukset toiseen teoriakoeharjoittelupalveluun, Ajokaista.com:iin, ja/tai mahdollisuuden tulla autokoulun koneille harjoittelemaan opettajan ohjauksella.

Ajo-opetus

Moottoripyöräkurssiin kuuluu lakisääteisen vähimmäisopetusmäärän mukaisesti 6 ajo-opetustuntia á 50 minuuttia. Jos suoritat A1-korttia, ajotunteja on 9 kpl. Mikäli sinulla on ennestään mopokortti, joka on myönnetty 1.6.2011 jälkeen, A1-ajotunteja on 8 kpl.

Ajo-opetus etenee yksilöllisesti lähtötasosi mukaan. Aluksi harjoittelemme moottoripyörän käsittelyä vähäliikenteisellä alueella. Kun käsittely sujuu ja käsittelykokeen tehtävät on harjoiteltu, aloitamme ajo-opetuksen liikenteessä. Opetus etenee aihe kerrallaan henkilökohtaisen oppimissuunnitelman mukaan keskittyen erityisesti moottoripyörän erityispiirteiden huomioimiseen liikenteessä.

Ajo-opetuksessa käytännönläheisyys on avainsanamme. Moottoripyöräkouluttajamme ovat itsekin aktiivimotoristeja, joten saat kullanarvoisia käytännön vinkkejä motoristin tyypillisimmistä vaaroista ja turvallisesta ajotavasta – tai vaikkapa sopivan moottoripyörän ja ajovarusteiden valinnasta.

Ajo-opetustuokion aluksi käydään läpi turvallisuusmääräykset, tunnin aihepiiri ja tarkistetaan mahdollinen ennakkotehtävä. Opetustilanteessa oppilas on juridisesti vastuullinen kuljettaja, jota opettaja seuraa liikenteessä omalla ajoneuvollaan. Yhteydenpito hoituu Bluetooth- tai PMR-kypäräpuhelimilla. Opettaja keskittyy täysipainoisesti juuri sinun kouluttamiseesi, minkä takia opetamme ajotunnilla vain yhtä moottoripyörää kerrallaan. Ajotunnin päätteeksi saat rehellisen palautteen suorituksestasi.

Jotta ajoharjoittelu olisi mahdollisimman turvallista ja miellyttävää, tarjoamme käyttöösi ajovarusteet päästä varpaisiin: umpikypärä, ajotakki, ajohousut sekä ajosaappaat. Ajotakki ja -housut ovat pääosin väritykseltään liikenteessä hyvin erottuvia, mikä lisää turvallisuuttasi. Ajovarusteita löytyy lähes kaiken kokoisia välillä XS-4XL, mutta omiakin asiallisia ajovarusteita saat toki käyttää, ovathan ne juuri sinulle sopivimmat.

Kuljettajantutkinto

Moottoripyöräkurssin päätteeksi pääset suorittamaan kuljettajantutkintoa, joka muodostuu teoriakokeesta ja ajokokeesta. Teoriakokeeseen pääset aikaisintaan 1 kk ennen ajokorttisi ikärajaa, kunhan Trafi on myöntänyt sinulle ajokorttiluvan ja olet saanut lakisääteisen teoriaopetuksen. Teoriakoe suoritetaan A-Katsastuksen tytäryhtiön Ajovarma Oy:n teoriakoepisteessä. Voit varata teoriakokeen Ajovarman nettisivujen kautta osoitteesta www.ajovarma.fi. Lisämaksusta myös autokoulu voi hoitaa teoriakoevarauksen.

Teoriakokeessa sinun tulee vastata 10:een monivalintakysymykseen ja 30:een liikennetilannekuvaan. Monivalintakysymyksissä sallitaan enintään 3 virhettä ja kuvissa enintään 5 virhettä. Kokeen suorittamiseen on aikaa 30 minuuttia. Jos teoriakoe hylätään, uuteen yritykseen pääset aikaisintaan seuraavana päivänä hylätystä kokeesta. Teoriakoe on mahdollista suorittaa ilman aikarajaa, mikäli sinulla on lääkärintodistuksella todettu lukivaikeus tai äidinkielesi on muu kuin suomi tai ruotsi.

Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen pääset suorittamaan ajokoetta. Autokoulu hoitaa ajokoevarauksen puolestasi. Ajokoe suoritetaan Ajovarma Oy:n ajokoepisteessä. Ajokokeeseen on varattu kaikkiaan 50 minuuttia aikaa, ja se alkaa käsittelykokeella. Käsittelykokeessa on kuusi tehtävää: hidasajo, pujottelu, portit, väistö, jarrutus sekä hätäjarrutus, jotka kaikki tulee suorittaa hyväksytysti. Hyväksytyn käsittelykokeen jälkeen alkaa välittömästi liikenneosio, jonka kesto on noin 25 minuuttia. Ajokokeessa sinun tulee osoittaa kykeneväsi toimimaan itsenäisenä ja turvallisena kuljettajana liikenteessä. Hyväksytyn ajokokeen ja loppupalautteen jälkeen saat välittömästi paperisen väliaikaisen ajokortin siksi aikaa, kunnes muovinen ajokorttisi valmistuu. Ajokortti lähetetään sinulle postitse viimeistään parin-kolmen viikon kuluessa kotiosoitteeseesi. Jos ajokoe hylätään, määrää tutkinnon vastaanottaja lisäopetusta harkintansa mukaan 1-5 ajotunnin verran. Tämän lisäksi kustannuksia tulee moottoripyörän käytöstä ajokokeessa sekä Trafin ajokoemaksusta.

A1-kortti harjoitusluvalla?

A1-kortin voi suorittaa myös harjoitusluvalla. Siinä tärkeimmän osan ajo-opetuksesta hoitaa oppilas itse omalla moottoripyörällään ilman ammattilaisen valvontaa. Normaalin A1-kurssin suorittamiseen verrattuna teoriaopetus ja teoriakoe hoidetaan samalla tavalla ja ajo-opetus aloitetaan autokoulun pyörällä neljällä esittelytunnilla, joista 2 ajotuntia on käsittelyharjoittelua ja 2 liikenneaiheiden esittelyä. Tämän jälkeen suoritetaan autokoulun pyörällä käsittelykoe. Hyväksytyn käsittelykokeen jälkeen oppilas voi anoa harjoituslupaa omalle moottoripyörälleen. Oppilaan tulee asentaa pyöräänsä kouluajoneuvon tunnus, valkoinen kolmio, sekä harjoitella omatoimisesti liikenteessä vähintään 1 kk ajan, jonka jälkeen tämän tulee mennä suorittamaan ajokokeen liikenneosio. Se on kuitenkin suoritettava hyväksytysti viimeistään 3 kk päästä hyväksytystä käsittelykokeesta. Omatoimisen ajoharjoittelun aikahaarukka on siis 1-3 kk.

Seuraavassa muutamia kokemuksia harjoitusluvasta vuosien varrelta. Kustannussyistä harjoituslupavaihtoehto houkuttelee, mutta hyvä ja turvallinen oppimistulos vaatii oppilaalta paljon. Harjoitusluvalla oppilaan on todella suunnitelmallisesti ja monipuolisesti itse harjoiteltava eri liikennetilanteita, maantiellä ja kaupungissa. Valitettavan usein kolmio perässä ajelu on vain päämäärätöntä ajelua kotikylän tutuilla kaduilla, jolloin liikennetaidot eivät kehity kunnolla. Koska ajotunteja on vain neljä, ei kaikkia tarvittavia asioita mitenkään ehditä käydä autokoulun johdolla läpi. Myös ajovarustus on harjoituslupalaisilla usein valitettavan puutteellinen. On syytä huomioida, ettei liikenneajokokeeseen pääse ilman täydellistä ajovarustusta. Harjoitusluvalla ajettaessa harjoittelualue on yleensä rajattu eikä matkustajia tai kuormaa saa olla kyydissä. Liikenneajokoe ei ole yleensä harjoitusluvalla ajavilla mennyt ensi yrittämällä läpi vaan usein vasta useampien yrityskertojen jälkeen, mikä nostaa kustannuksia (Trafin ajokoemaksu tulee maksaa aina uudestaan). Normaalikurssin kautta A1-ajokortin saa yleensä nopeammin käteen kuin harjoitusluvalla. Jos harjoituslupavaihtoehto kiinnostaa, keskustellaan yhdessä ja pohditaan sopiiko se sinun tilanteeseesi!

A-korttiluokan korottaminen

19.1.2013 voimaan tullut uusi ajokorttilaki muutti moottoripyöräkortin korottamisen edellytyksiä. Lakimuutoksen jälkeen A-luokan korottaminen seuraavaan ylempään luokkaan vaatii ikärajan täyttymisen lisäksi, että alempi A-luokan ajo-oikeus on ollut voimassa vähintään kaksi vuotta. Lisäksi luokan korottamiseksi vaaditaan kuljettajaopetusta, muttei teoria- eikä ajokoetta.

A1-kortin haltija voi hakea ajo-oikeuden korottamista seuraavaan, A2-luokan (max. 35 kW) ajo-oikeuteen kun A1-luokan ajo-oikeus on ollut voimassa vähintään 2 vuotta. Lisäksi luokan korottamiseksi vaaditaan 7 tuntia kuljettajaopetusta, josta 2 tuntia on teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta. A2-luokan ajo-oikeuden myöntäminen edellyttää opetustodistuksen esittämistä poliisille.

A2-kortin korottaminen tehorajoittamattomaan A-luokkaan tapahtuu samalla tavalla: kun A2-luokan ajo-oikeus on ollut voimassa vähintään 2 vuotta, voi kortin haltija hakea ajo-oikeuden korottamista A-luokkaan täytettyään 20 vuotta ja suoritettuaan 7 tunnin kuljettajaopetuksen. A-luokan ajo-oikeuden myöntäminen edellyttää opetustodistuksen esittämistä poliisille.

Moottoripyöräily on vääränlaisella ajotavalla erittäin vaarallista. Teoriaopetuksessa syvennetään moottoripyöräilyyn liittyviä riskejä ja pohditaan niiden välttämiskeinoja myös oppilaiden omien ajokokemusten pohjalta. Ajo-opetus alkaa 1 ajotunnin käsittelyopetuksella, jossa tutustutaan tehokkaamman ja kookkaamman pyörän hallintaan. Sen jälkeen ajetaan 1 ajotunnin ajon arviointi liikenteessä, jossa tarkkaillaan ja arvioidaan kuljettajan perustaitoja. Loput kolme ajotuntia liikenteessä muodostuvat demoista, kokeiluista ja harjoituksista, joilla havainnollistetaan turvallista ja ennakoivaa ajotapaa.

Korttiluokan korotuskursseja järjestämme kysynnän mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä autokoululle ja kysy lisää!

Toimipisteet

Inkeroinen

Autokoulu Ajatus Inkeroinen
Terholantie 1
46900 INKEROINEN

Puh. 05-317 1100

Toimisto avoinna:
Tiistaisin klo 14-16.30

Kouvola

Autokoulu Ajatus Kouvola
Hallituskatu 8
45100 KOUVOLA

Puh. 0400-317 185

Toimisto avoinna:
Keskiviikkoisin klo 14-16.30

Kotka

Autokoulu Ajatus Kotka
Kymenlaaksonkatu 18
48100 KOTKA

Puh. 050-317 5151

Toimisto avoinna:
Maanantaisin klo 14-16.30

Syötä tähän tietosi, valitse toimipiste sekä kurssi, jolle haluat ilmoittautua.

Etunimi*
Sukunimi*
Sähköposti*
Toimipiste*
Kurssi*
Viesti