Autokoulu Ajatus / Henkilöauto / Opiskeluinfoa
Opiskeluinfoa

HUOM! Ajokorttilaki ja autokouluopiskelun käytännöt muuttuvat 1.7.2018. Allaoleva teksti käsittelee 30.6.2018 asti voimassa olevaa tilannetta. Päivitämme tekstin heti, kun saamme Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta tietoon kaikki lakimuutoksen yksityiskohdat. Siihen asti löydät lisätietoa osoitteesta http://www.ajokortti-info.fi

 

Aloittaminen

Henkilöautokurssin voit lain mukaan aloittaa aikaisintaan vuotta ennen kuin täytät 18 vuotta. Kurssin suorittamiseen kannattaa varata aikaa vähintään 2-3 kuukautta. Nopeimmillaan kurssin voi suorittaa reilussa kuukaudessa, jos pääset ajotunneille milloin vain. Parhaan lopputuloksen varmistamiseksi suosittelemme varaamaan reilusti aikaa kurssin suorittamiseen varsinkin silloin, jos sinulla on opiskelu- tai työkiireitä ja paljon aikaa vieviä harrastuksia.

Kurssillemme voit ilmoittautua nettisivujen ilmoittautumislomakkeella, sähköpostitse, soittamalla tai käväisemällä toimistollamme. Kurssin aloituskerralla tarvitset mukaan ainoastaan reipasta mieltä – ensimmäisellä kerralla jaamme sinulle kaiken tarvittavan materiaalin. Käymme myös läpi seuraavien teoriatuntien aikataulut sekä autokoulun käyntiin liittyvät käytännön asiat.

1.1.2014 voimaan tulleen Trafin ohjeen mukaan oppilaan tulee kuljettajantutkintoon mennessään todistaa henkilöllisyytensä luotettavasti. Tähän käy joko aiempi ajokortti, voimassaoleva passi tai voimassaoleva henkilökortti. Jos sinulla ei ole mitään edellä mainituista, kannattaa tilata passi tai henkilökortti ajoissa, jotta se on valmiina aikanaan kuljettajantutkintoa varten.

Tervetuloa oppimaan!

SeatLeonFR_2.jpg
SeatLeonFR_4.jpg
B-teoria2015.jpg
B-ajo2015.jpg

 

Kolmivaiheinen opetus 19.1.2013 alkaen

Uuden ajokorttilain mukainen kolmivaiheinen kuljettajaopetusmalli otettiin käyttöön 19.1.2013. Kolmivaiheinen kuljettajaopetus jaetaan toisiinsa kytkeytyviin vaiheisiin: 1) perusvaihe, 2) harjoitteluvaihe ja 3) syventävä vaihe. Perusvaihe päättyy hyväksyttyyn kuljettajantutkintoon, jonka jälkeen sinulle myönnetään ajokortti, ja harjoitteluvaihe alkaa. Noin 1 kk harjoittelun jälkeen tulet takaisin autokouluun harjoitteluvaiheen palautejaksolle, jonka jälkeen omatoiminen harjoittelusi jatkuu. Kolmanteen, syventävään vaiheeseen pääset aikaisintaan 3 kk kuluttua kuljettajantutkinnosta ja se tulee olla suoritettuna viimeistään 24 kk kuluttua tutkinnosta.

Ajokorttilupahakemus

Pian kurssin alettua sinun tulee laittaa vireille Trafin ajokorttilupahakemusprosessi. Täytä/tarkista meiltä saamasi lupahakemuskaavake ja toimita se Ajovarma Oy:n palvelupisteeseen, jonne suoritat myös ajokorttilupamaksun. Jos sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, tarvitset myös nuorison terveystodistuksen tai lääkärintodistuksen ajokorttia varten. Tarvitset myös 2 passivalokuvaa, ellet ole toimittanut viranomaisille sellaisia lähivuosina passia, ajo- tai henkilökorttia varten. Jos sinulla on aikaisempi ajokortti, niin voit tehdä ajokorttilupahakemuksen myös netissä. Siinä käytetään aikaisempaa kuvaa sekä nimikirjoitusta. Toimi ajokorttiluvan suhteen napakasti, sillä teoriakokeeseen voit päästä vasta, kun lupahakemuksesi on käsitelty.

Perusvaiheen teoriaopetus

Henkilöautokurssiin kuuluu 19 lakisääteistä teoriatuntia á 45 minuuttia. Jos sinulla on entuudestaan 1.6.2011 jälkeen myönnetty mopokortti, teoriatunteja on 17 kpl. Jos sinulla on entuudestaan moottoripyöräkortti, teoriatunteja on 13 kpl. Teoriatunnit käydään nykyisin pääsääntöisesti virtuaalisesti netissä. Tätä varten tarvitset tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen, jossa on kamera sekä mikrofoni. Voit siis käydä teoriatunnit sinulle sopivassa rauhallisessa paikassa, esimerkiksi kotona, ja omalla aikataululla. Teoriatunteja pidetään ma-pe klo 11-20

Perusvaiheen itseopiskelu

Ajokorttilaki edellyttää vähintään 20 tuntia itseopiskelua, ja meiltä saat siihen kaiken kattavan materiaalin. Tärkein itseopiskeluväline on WEBauto-oppimisympäristö, jonka käyttäjätunnukset kuuluvat kurssimaksuun. WEBautosta löydät opetuksen aikataulut, teoriatunteihin liittyvät perus- ja soveltavat tehtävät sekä myös Netreeni-teoriakoeharjoitteluohjelman. Netissä voit harjoitella 24/7, kun sinulle itsellesi sopii!

Perusvaiheen ajo-opetus

Henkilöautokurssiimme kuuluu lakisääteisen vähimmäisopetusmäärän mukaisesti 17 ajo-opetustuntia á 50 minuuttia, jonka lisäksi tulee suorittaa pimeällä ajon koulutus ajosimulaattorilla. Jos sinulla on entuudestaan 1.6.2011 jälkeen myönnetty mopokortti, ajotunteja on 16 kpl. Jos sinulla on entuudestaan moottoripyöräkortti, ajotunteja on 12 kpl.

Ajo-opetus etenee yksilöllisesti lähtötasosi mukaan. Aluksi harjoittelemme auton käsittelyä vähäliikenteisellä alueella, josta siirrymme vähitellen yhä vilkkaampaan liikenneympäristöön ja vaativimpiin aiheisiin. Opetus etenee aihe kerrallaan sinulle laatimamme henkilökohtaisen oppimissuunnitelman mukaan. Lakisääteiseen ajo-opetukseen kuuluu myös liukkaalla ajamisen koulutus Kymenlaakson ajoharjoitteluradalla.

Ajo-opetuksessa perusteellisuus on avainsanamme. Ajo-opetustuokion aluksi käydään läpi tunnin aihepiiri ja tarkistetaan ennakkotehtävä. Opetustilanteessa opettajamme on juridisesti vastuullinen kuljettaja ja keskittyy täysipainoisesti kouluttamiseesi. Ajotunnin päätteeksi saat rehellisen palautteen suorituksestasi.

Ajo-opetus aloitetaan pääsääntöisesti autokoululta, jolloin varmistetaan sinulle kuuluvan opetusaikasi tehokas hyödyntäminen sekä harjoituksen kohteena olevaan aiheeseen liittyvien tavoitteiden täyttyminen. Erikseen sovittaessa ajo-opetustuokio voidaan aloittaa muualtakin, mikäli se soveltuu harjoituksen kohteena olevaan aiheeseen eikä opetustilanteen laatu siitä kärsi.

Ajotunnit voit ajaa myös automaattivaihteisella autolla. Se on hyvä vaihtoehto varsinkin silloin, jos käytössäsi ei ajokortin saatuasi ole manuaalivaihteista autoa, jolla harjoitella. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen myönnettävällä B-ajokortillasi saat tuolloin ajaa ainoastaan automaattivaihteista autoa. Ajo-oikeuden voit kuitenkin tulevaisuudessa tarpeen tulleen helposti päivittää manuaalivaihteiseksi suorittamalla ajokokeen uudestaan manuaalivaihteisella autolla.

Kuljettajantutkinto

Henkilöautokurssin päätteeksi pääset suorittamaan kuljettajantutkintoa, joka muodostuu teoriakokeesta ja ajokokeesta. Teoriakokeeseen pääset aikaisintaan 1 kk ennen, kuin täytät 18 vuotta, kunhan Trafi on myöntänyt sinulle ajokorttiluvan ja olet saanut lakisääteisen teoriaopetuksen. Teoriakoe suoritetaan A-Katsastuksen tytäryhtiön Ajovarma Oy:n teoriakoepisteessä. Voit varata teoriakokeen Ajovarman nettisivujen kautta osoitteesta www.ajovarma.fi. Lisämaksusta myös autokoulu voi hoitaa teoriakoevarauksen.

Teoriakokeessa sinun tulee vastata 10:een monivalintakysymykseen ja 50:een liikennetilannekuvakysymykseen. Monivalintakysymyksissä sallitaan enintään 3 virhettä ja kuvissa enintään 7 virhettä. Kokeen suorittamiseen on aikaa 30 minuuttia. Jos teoriakoe hylätään, uuteen yritykseen pääset aikaisintaan seuraavana päivänä hylätystä kokeesta. Teoriakoe on mahdollista suorittaa ilman aikarajaa, mikäli sinulla on lääkärintodistuksella todettu lukivaikeus tai äidinkielesi on muu kuin suomi tai ruotsi.

Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen pääset suorittamaan ajokoetta. Autokoulu hoitaa ajokoevarauksen puolestasi. Ajokoe suoritetaan Ajovarma Oy:n ajokoepisteessä ja ajetaan samanlaisella autokouluautollamme, millä olet ajanut ajotunnitkin. Ajokokeeseen on varattu kaikkiaan 45 minuuttia aikaa, josta 30 minuuttia on ajoa liikenteessä; muu aika jakaantuu alkukeskusteluun ja loppupalautteeseen. Ajokokeessa sinun tulee osoittaa kykeneväsi toimimaan itsenäisenä ja turvallisena kuljettajana liikenteessä. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat välittömästi paperisen väliaikaisen ajokortin siksi aikaa, kunnes muovinen ajokorttisi valmistuu. Ajokortti lähetetään sinulle postitse viimeistään parin-kolmen viikon kuluessa kotiosoitteeseesi.

Jos ajokoe hylätään, määrää tutkinnon vastaanottaja lisäopetusta harkintansa mukaan 1-5 ajotunnin verran. Tämän lisäksi tulee vuokrata autokouluauto uusinta-ajokokeeseen, joista aiheutuu merkittäviä lisäkustannuksia. Kannattaa huomioida, että henkilöauto-oppilaamme menestyvät parhaiten kuljettajantutkinnossa verrattuna paikkakunnan muihin autokouluihin selvittäen teoria- ja ajokokeen todennäköisimmin ensimmäisellä yrityskerralla...

Harjoitteluvaiheen palautejakso

Hyväksytyn kuljettajantutkinnon jälkeen alkaa harjoitteluvaihe eli pääset itsenäisesti harjoittelemaan ajamista liikenteeseen. Noin kuukauden kuluttua ajokokeesta sinun tulee osallistua autokoulussa harjoitteluvaiheen palautejaksolle, jonka tarkoituksena on pureutua ensimmäisiin kokemuksiisi itsenäisenä autoilijana, tutkia miten olet kehittänyt ajokokeessa mahdollisesti havaittuja puutteitasi sekä pohtia ja harjoitella vaikeilta tuntuvia asioita. Harjoitteluvaiheen palautejaksoon kuuluu yksi teoriatunti sekä kaksi ajotuntia. Toinen ajotunneista on yksilötunti ja toinen on ryhmäajotunti.

Syventävä vaihe

Syventävään vaiheeseen pääset aikaisintaan 3 kk kuluttua ajokokeesta, ja se tulee suorittaa viimeistään 24 kk eli 2 vuotta ajokortin saannista. Suosittelemme, että suoritat syventävän vaiheen koulutuksen viimeistään 6-12 kuukauden kuluttua ajokokeesta, mikä on oppimisen kannalta hyvä aikataulu. Syventävä vaihe muodostuu kolmesta osiosta: arviointi-, liukasrata- ja teoriaosiosta. Aluksi suoritetaan arviointiosa, johon kuuluu yksi yksilöteoriatunti sekä kahden ajotunnin arviointiajo autokoulun autolla. Yksilöteoriatuntiin kuuluu itsearviointi, vuorovaikutustesti sekä henkilökohtainen palaute. Arviointiajossa yhdessä opettajan kanssa arvioidaan, mihin suuntaan ajotaitosi on kehittynyt itsenäisen harjoittelun kautta tutkien ajamisesi vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Opettaja laatii ajamisestasi riskianalyysin ja polttoaineen kulutusta mitataan auton ajotietokoneen avulla. Saat opettajalta konkreettisia vinkkejä oman ajotapasi turvallisuuden, sosiaalisuuden ja ekologisuuden kehittämiseen. Arviointiosa tulee suorittaa ennen varsinaista syventävän vaiheen kurssipäivää, ja siihen varataan aikaa 2,5 tuntia.

Syventävän vaiheen kurssipäivänä suoritetaan liukasrataosa Kymenlaakson ajoharjoitteluradalla. Kahden ajotunnin aikana radalla käymme läpi erilaisia demoja ja harjoituksia autokoulun autoilla. Et siis tarvitse radalla omaa autoa! Demojen ja kokeilujen aiheina ovat: nopeuden ja turvavälin merkitys, pidon ja liukkauden tunnistaminen, ohjaamis- ja jarrutustekniikka sekä uusi ajoneuvotekniikka.

Rataosion lisäksi syventävän vaiheen kurssipäivään sisältyy teoriaosa, jonka kolmesta teoriatunnista ensimmäinen pidetään ajoharjoitteluradan turvahallissa. Siellä pääset kokeilemaan auton turvalaitteita omakohtaisesti: muun muassa turvavyötä törmäyskelkalla, omaa kolaripainoasi törmäyspainovaa'alla sekä turvavyön pitävyyttä katon kautta ympäri pyörähtävällä rullbil:illä. Kaksi muuta teoriatuntia pidetään kurssipäivän päätteeksi Inkeroisten toimipisteemme tilavassa ja ilmastoidussa luokkatilassa. Ennen tunteja tarjoamme sinulle kahvia ja välipalaa autokoululla.

Syventävän vaiheen suoritettuasi saat siitä todistuksen, joka sinun tulee toimittaa Ajovarma Oy:n palvelupisteeseen. Sen jälkeen sinulla on mahdollisuus saada pitkäaikainen ajokortti.

Toimipisteet

Inkeroinen

Autokoulu Ajatus Inkeroinen
Terholantie 1
46900 INKEROINEN

Puh. 05-317 1100

Toimisto avoinna:
Tiistaisin klo 14-16.30

Kouvola

Autokoulu Ajatus Kouvola
Hallituskatu 8
45100 KOUVOLA

Puh. 0400-317 185

Toimisto avoinna:
Keskiviikkoisin klo 14-16.30

Kotka

Autokoulu Ajatus Kotka
Kymenlaaksonkatu 18
48100 KOTKA

Puh. 050-317 5151

Toimisto avoinna:
Maanantaisin klo 14-16.30

Syötä tähän tietosi, valitse toimipiste sekä kurssi, jolle haluat ilmoittautua.

Etunimi*
Sukunimi*
Sähköposti*
Toimipiste*
Kurssi*
Viesti